dinsdag 22 maart 2011

Nieuwe regels voor slootonderhoud

Grondeigenaren zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van een sloot die grenst aan hun perceel.
Momenteel zijn er binnen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier per gebied verschillende regels voor het onderhoud. Met de nieuwe Legger waterlopen gelden vanaf 2012 voor iedere eigenaar dezelfde uitgangspunten voor het slootonderhoud. Ten opzichte van de huidige situatie betekent dat voor de een meer en voor de ander minder jaarlijks onderhoud.

Nieuwe Legger

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is in 2003 ontstaan uit een fusie van zes waterschappen. Ieder waterschap had zijn eigen Legger. Deze worden nog steeds gebruikt. Omdat een Legger periodiek geactualiseerd en opnieuw vastgesteld moet worden, is een nieuwe uniforme Legger gemaakt voor het hele beheergebied van het hoogheemraadschap. Daarin gelden vanaf 2012 voor iedereen dezelfde onderhoudsregels.

Verschil oude en nieuwe Legger

Een belangrijk verschil met een aantal oude Leggers is de onderhoudsgrens. Voorheen varieerde die. Hij is nu voor het hele gebied hetzelfde. Dat betekent ten opzichte van de huidige situatie meer onderhoud voor de ene en minder voor de andere grondeigenaar. In de kop van Noord-Holland moeten de eigenaren zelf bijvoorbeeld meer onderhoud gaan plegen, in Laag Holland minder.

Eigenaren die willen weten welk onderhoud zij moeten gaan plegen kunnen dat zien op www.hhnk.nl. Daar is de nieuwe Legger tot 24 april in te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief