donderdag 28 januari 2016

De Weel Obdam

Grote plannen bij natuurgebied in Obdam
Landgoed met hotel, restaurants en lodges naast De Weel.

Joris Hoogenbosch en Suzanne Elsinga willen een landgoed ontwikkelen naast natuurgebied De Weel in Obdam. Zij zijn eigenaar van het stuk grond gelegen aan de N23, tussen industriegebied De Braken en natuurgebied De Weel, nog voor de kassen/moestuinen. Joris Hoogenbosch: “Op de kavel van ongeveer 33.000m2 willen wij landgoed ´De Weelde´ ontwikkelen. Het landgoed gaat bestaan uit één of meerdere restaurants, een hotel met 24 kamers en 9 lodges. Bij de ontwikkeling willen we heel graag het natuurgebied bij het landgoed betrekken, om zo de recreatieve functie van de locatie te versterken.

Deze plannen zijn gereed en reeds gepresenteerd aan de gemeente en de provincie en die zijn positief ontvangen. De plannen zijn nu op 27 januari ook aan het publiek gepresenteerd, in een druk bezoechte bijeenkomst waar ook een zeer positief geluid te horen viel.

Het gebied is momenteel in gebruik als grasland. Ten westen grenst de locatie aan een moestuinencomplex, ten zuiden aan open agrarisch landschap, ten oosten op het industrieterrein ‘De Braken’ en ten noorden de her in te richten Westfrisiaweg. Ook is ten westen van de locatie het natuurgebied ‘De Weel’ nabijgelegen. “Het nieuwe ontwerp voor ‘De Weelde’ vormt een nieuwe invulling voor deze locatie. Het gebied moet een landelijke uitstraling krijgen die opgaat in zijn omgeving. We willen de bestaande infrastructuur en het natuurgebied integreren. Waarbij we willen verbinden en samenwerken met de omgeving door inwoners, ondernemers, verenigingen en agrarische bedrijven te betrekken bij het Landgoed.”

Natuurgebied

“Onze ambitie is om een gedeelte van het natuurgebied de Weel te betrekken bij het landgoed door het realiseren van ”Speelbos De Weelde” en een wandelpad. Staatsbosbeheer staat positief tegenover onze plannen. “Door het initiatief voor Landgoed de Weelde heeft Staatsbosbeheer de functie van het natuurgebied opnieuw tegen het licht gehouden. Daar is uit gekomen dat de recreatieve functie van het natuurgebied meer moet terugkomen. We zoeken naar mogelijkheden om in een gedeelte van het natuurgebied een speelbos te realiseren en De Weel weer aantrekkelijker te maken voor het publiek”, aldus Hoogenbosch.

Trekpleister voor de regio

“We gaan ervoor op om voor de gemeente Koggenland een bijzondere trekpleister te creëren die lokale bevolking en toeristen trekt naar het centrum van Noord-Holland. Door samen te werken met de gemeente, de provincie, Staatsbosbeheer en vooral ook de mensen uit de regio, kan dit gerealiseerd worden.” aldus Suzanne Elsinga.



3 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooie plannen, trekpleister is de Weel al! Voor alle hondenbezitters uit de regio, zijn ook natuurliefhebbers en recreanten hoor. Enige plek in deze regio waar honden ( hele jaar) nog vrij kunnen ravotten zonder andere tot last te zijn! Sociale ontmoetingsplek voor vele, in gehele regio en verschillende sites bekend als hondenlosloopgebied.
Wie neemt het voor ons en onze viervoeters op? Gemeente Koggenland mag wel hondenbelasting verdubbelen, wat zien wij daarvan terug? Bijvoorbeeld Hensbroek, grootste irritatie hondenpoep....waar zijn de afvalbakken? Wandelen met hond aan de riem is een gevaarlijke onderneming langs de polderwegen zonder stoep. De leyen sinds nieuwe wandelroutes niet welkom met loslopende hond, bedoel de rondwandeling, veld was logisch ivm recreatie niet voor honden. Dan naar De Weel, jammer wordt ons ook afgenomen! Houden Staatsbosbeheer aan hun afspraak;deel blijft hondenlosloopgebied! Nu de Gemeente nog.

Anoniem zei

Hele mooie ideeën, hoop dat alles doorgaat, zou mooi zijn voor obdam :)
Ook gedeelte voor honden houden! !

Marie-louise zei

Het is nu al een enorme trekpleister voor hondenbezitters. Heel veel honden spelen er met groot plezier met elkaar en de eigenaars hebben een gezellig samen zijn. Ook kinderen en honden zijn er samen aan het zwemmen. Vraag me af of er veel vraag naar een speelbos voor kinderen is. In HHW word ook weinig gebruik gemaakt van het speelbos.

Een reactie posten

Archief