dinsdag 1 maart 2016

Opvang vluchtelingen

Gemeente Koggenland voorstander kleinschalige aanpak opvang vluchtelingen
Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Koggenland heeft de Commissaris van de Koning van Noord-Holland laten weten dat zij geen medewerking verleent aan een haalbaarheidsonderzoek naar realisering van een grootschalige opvang voor vluchtelingen, zoals een AZC, op de locatie Distriport in Berkhout.                         

Het college benadrukt dat zij graag bereid is en blijft om haar verantwoordelijkheid te nemen in het vraagstuk vluchtelingenopvang. Gemeente Koggenland is dan ook bereid om medewerking te verlenen aan een onderzoek naar langdurige opvangvoorzieningen passend bij de omvang van een plattelandsgemeente met meerdere dorpen. De Commissaris van de Koning J. Remkes wil op verzoek van de Minister twee grootschalige opvangvoorzieningen voor vluchtelingen in de provincie Noord-Holland realiseren. Eén van de locaties die hierbij in beeld is gekomen betreft de locatie Distriport in Berkhout.                            

Grootschalige opvangvoorziening ongewenst                                                             

Het college is van mening dat een grootschalige opvangvoorziening (minimaal 500 plaatsen) op deze locatie niet gewenst is. Het college vindt dat huisvesting van een dergelijke grote groep vluchtelingen niet in verhouding staat tot de omvang van een klein dorp als Berkhout. Realisering van bijvoorbeeld een AZC voor de duur van tenminste tien jaar vormt een structurele belasting voor de gemeenschap. Het college is daarbij van mening dat het noodzakelijk draagvlak hiervoor niet te organiseren is en vindt de locatie verder ongeschikt, vanwege het ontbreken van essentiële voorzieningen zoals voldoende onderwijs, winkels voor dagelijkse boodschappen en openbaar vervoer in het dorp Berkhout. Verder ontbreekt een deugdelijke ontsluitingsweg vanaf de locatie. Ook uit humaan oogpunt is huisvesting van grote groepen vluchtelingen uit verschillende landen volgens het college niet de best passende oplossing. Het college streeft naar een aanpak die meer recht doet aan nieuwe kansen die vluchtelingen in de gemeente zouden kunnen krijgen. Het college is hiervoor bereid om in breder verband onderzoek te doen naar kleinere (tijdelijke) opvanglocaties.                                                                    

Vergunninghouders in Koggenland                                                                              

Gemeente Koggenland blijft zich daarnaast inzetten voor de huisvesting van vergunninghouders. Vergunninghouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben én recht hebben op een woning. Veel van hen wachten in een AZC op een woning. In 2015 zijn in Koggenland ruim 50 vergunninghouders gehuisvest. De gemeenteraad bespreekt op 7 maart een voorstel van het college om de verhoogde taakstelling die dit jaar geldt uit te voeren. Eén van de voorstellen daarbij is om bovendien de woningvoorraad via het Woningbedrijf te vergroten voor woningzoekenden en vergunninghouders. Door meer woningen te bouwen ontstaat geen verdringing op de woningmarkt.                                                                                

Bron: gemeente

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief