woensdag 8 december 2010

De Bibliotheek in 2016 en verder…..?

Over die vraag bogen zich vertegenwoordigers van de gemeenten Koggenland, Medemblik en Opmeer zich op 2 december.  Samen met Drechterland, Enkhuizen en Stede Broec wordt geprobeerd de toekomst van de Westfriese bibliotheken duidelijk te krijgen. . Hoorn kent op dit gebied een eigen beleid en doet niet mee met deze toekomstplannen voor West-Freisland. 

Om daarmee richting te geven aan de opdracht aan de bibliotheekbesturen in West-Friesland om met een plan te komen. Voor de eerstvolgende jaren tot 2016 , maar ook voor de vraag: hoe ziet de bieb er uit in 2025? . Deze avond gaf ook veel inzicht in de digitale revolutie zoals deze zich nu afspeelt. Wat te denken van de mogelijkheden van de I-Pad, de e-reader, eigenlijk van de hele sociale media, zoals twitter, facebook enz. die misschien wel zorgt voor een tweedeling in onze maatschappij?
Hier kunnen en moeten de bibliotheken van de toekomst een belangrijke rol in spelen. Mogelijk als een educatief centrum en als ontmoetingsplek in een andere vorm dan de huidige. Daar waren de aanwezigen het redelijk over eens. Meer werk maken van een bieb als informatie- en debatcentrum in de toekomst. Een soort combinatie van de nieuwe bibliotheek en debatcentrum De Balie, beide in Amsterdam.
Ter verduidelijking: in onze gemeente zien we iets dergelijks al bij de bieb in Obdam, een onderdeel van een ontmoetingsplek. In De Goorn en ook in de bieb in Opmeer is dat minder het geval.
Ook andere opdrachten werden meegegeven: zorg voor een betrouwbaarheidsgraad die leidend is in Nederland. Zorg voor een sociale ontmoetingsplek

Deze bijeenkomst was een prima aanzet om te komen tot een door de raad gestuurde opdracht aan de bibliotheken in West-Friesland. Aan hen de taak om nu in 2011 te komen met een goed voorstel naar de raden toe. Om te bereiken dat de biebs in West-Friesland klaar staan voor de toekomst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief