donderdag 9 december 2010

Gladheidbestrijding in Koggenland

Tijdens winterse omstandigheden zijn op de wegen in onze gemeente vier verschillende instanties bezig met het bestrijden van de gladheid op de wegen.

Rijkswaterstaat neemt de Rijksweg A7 onder handen. De provincie Noord-Holland ontfermt zich over de Provinciale wegen N243, N247 en N507 inclusief de fietspaden. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier houdt de dijkwegen, de wegen en fietspaden buiten de bebouwde kom berijdbaar. De gemeente Koggenland ten slotte zorgt voor de wegen en fietspaden binnen de bebouwde kom en het fietspad Grosthuizen–Oudendijk langs N247.


Wanneer wordt er gestrooid?
Bij gladheid door sneeuw of ijzel worden de gebiedsontsluitingswegen en woonstraten gestrooid. Als het ‘s morgens glad is door het aanvriezen van de weg, worden vaak alleen de gebiedsontsluitingswegen gestrooid. Als de gladheid aanhoudt wordt direct na de A-route ook de B-route gestrooid. In het gladheidbestrijdingsplan 2010-2011 is opgenomen welke wegen aangeduid worden als gebiedsontsluitingswegen en welke wegen als woonstraten.

Gladheidbestrijding tijdens sneeuwval
Sneeuwschuivers worden ingezet als er meer dan ± 5 cm. sneeuw valt. In een dunnere laag sneeuw werkt de schuiver niet en wordt de gladheid alleen met zout bestreden.
De werking van het zout is beter als er meer over de weg wordt gereden.

Gebiedsontsluitingswegen A route en woonstraten B route
Er is in deze woonwijken onderscheid tussen de gebiedsontsluitingswegen A-route en woonstraten B-route. De A-route wordt gevormd door de gebiedsontsluitingswegen, dit zijn de wat grotere wegen in de wijken. Deze wegen worden als eerste gestrooid. De bewoners die niet aan de gebiedsontsluitingswegen wonen, moeten erop bedacht zijn dat de zoutstrooier wat later in de straat komt. Uitgangspunt is dat deze bewoners binnen 100-200 meter op een gestrooide weg kunnen komen. Verkeersdeelnemers moeten hun snelheid aanpassen aan de conditie van de weg.

Op welke tijden kunt u de strooiers op de weg verwachten?
Omdat de wegen in de woonwijken een lagere urgentiegraad hebben dan de doorgaande wegen (gestrooid door het Hoogheemraadschap) zullen de zoutstrooiers van de buitendienst tijdens het strooiseizoen 1 november 2010 tot 1 april 2011 vanaf 6.00 uur en niet later dan 21:00 uur aan het werk zijn.

Gladheidbestrijdingsplan
Iedere wegbeheerder die zich met gladheidbestrijding bezig houdt heeft een bestrijdingsplan gemaakt. In dat plan staat welke wegen het eerste moeten worden gestrooid (A-route - hoogste urgentie) en welke wegen daarop volgen (B-route - laagste urgentie). In dit bestrijdingsplan is ook aangegeven welk materieel en personeel moet worden ingezet bij bepaalde omstandigheden. Ook de gemeente Koggenland heeft een gladheidbestrijdingsplan.

Uitvoering
De buitendienst van gemeente Koggenland strooit zelf de straten in de woonwijken als het glad is geworden (curatief). Bij gladheid vroeg in de morgen zal de gladheidbestrijding op de weg starten om 6:00 uur.

Handmatige uitvoering
De plekken die door de zoutstrooiers niet kunnen worden bereikt worden handmatig gestrooid. Dit zijn onder andere, hellingen, een aantal kleine bruggen en kleinere wegen of paden.

Fietspaden
De fietspaden worden bij sneeuwval met de sneeuwbezem, die voor op een tractor wordt gemonteerd, schoon gemaakt. Alleen als er ijsvorming op deze paden optreedt, zal hier ook een zoutstrooier worden ingezet. De gladheidbestrijding op de fietspaden wordt uitgevoerd gelijk met de wegen in de A-route.

Voetpaden
Voetpaden worden niet gestrooid. Bij sneeuwval worden de bewoners, bedrijven, winkels verzocht het aan hun terrein grenzende voetpad sneeuw- en/of ijsvrij te maken. Op de belangrijke voetpaden grenzend aan plantsoen of waar geen bewoners, bedrijven, winkels zijn gevestigd, zal de buitendienst de gladheidbestrijding ter hand nemen.

Informatie
Als u vragen hebt over de gladheidbestrijding op de wegen binnen de bebouwde kom, kunt u contact opnemen met de opzichter van de buitendienst, de heer L.K. Meijer. Hij is dagelijks tussen 8.00 en 10.00 uur bereikbaar onder doorkiesnummer (0229) 54 84 86. Voor vragen over gladheidbestrijding op de wegen buiten de bebouwde kom kunt u het beste contact opnemen met de andere wegbeheerders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief