maandag 27 februari 2012

Uw WOZ-waarde en de marktontwikkeling van uw woning

Eind februari 2012 ontvangt u uw aanslag gemeentelijke belastingen voor het belastingjaar 2012. Daarop staat de WOZ-waarde van uw woning vermeld. Voor de WOZ-waarde geeft het landelijke gemiddelde aan dat woningen tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2011 -2% in waarde gedaald zijn.

Veel eigenaren van woningen zijn benieuwd naar het verschil van de taxatie ten opzichte van 2011. Deze taxatie had betrekking op de waardepeildatum 1 januari 2010. Het waardeverschil van de beide WOZ-waarden heeft betrekking op de marktontwikkeling van één jaar (tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2011). Voor de gemeente Koggenland is de daling van de WOZ-waarde -1,9%.

De gemeente gebruikt voor de marktanalyse alle verkopen. Voor het bepalen van het stijgings- of dalingspercentage wordt steeds de verkoopprijs vergeleken met de geldende WOZ-waarde van de verkochte woning. Op deze manier ontstaat een zuiver beeld van de effecten van de nieuwe waardepeildatum (stijging of daling tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2011) op de nieuwe vast te stellen WOZ-waarden.

Uit de cijfers blijkt dat de gemiddelde daling van de waarden van woningen in een gemeente kunnen afwijken van het landelijk gemiddelde.
In individuele gevallen kan het percentage (sterk) afwijken van het gemiddelde in de gemeente.
Deze verschillen in waardeontwikkeling kunnen zitten in de aantrekkelijkheid van de locatie, het type woning of verandering van kwaliteit en onderhoud van de getaxeerde woning.
De verkopen van het afgelopen jaar laten stijgingen en dalingen zien, als in uw straat of directe omgeving een woning met een hogere waarde dan de woz-waarde wordt verkocht, dan is het gevolg dat de WOZ-waarde van vergelijkbare woningen wordt verhoogd.



Waardebepaling
Bij de waardebepaling wordt uitgegaan van het bedrag dat uw pand zou kunnen opbrengen op de peildatum 1 januari 2011. Bij woningen gaat het om de marktwaarde. Dat is de waarde die een koper bereid is te betalen als de woning leeg en zonder hypotheek of andere zakelijke rechten op de vrije markt zou worden verkocht en onmiddellijk in gebruik kan worden genomen.
Huurwoningen worden getaxeerd alsof ze zo kunnen worden verkocht.

Wilt u een taxatieverslag?
Uw WOZ-taxatieverslag voor het belastingjaar 2012 kunt u vanaf 29 februari 2012 bekijken en afdrukken. U hebt daarvoor uw DigiD inlogcode nodig. Bedrijven hebben een bedrijfsinlogcode. De bedrijfsinlogcode kunt u opvragen bij de gemeente tel.(0229) 54 83 14. Het gebruik van WOZ-portaal is alleen mogelijk voor degene aan wie de aanslag gericht is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief