zaterdag 3 maart 2012

Provincie wil af van Polen op boerenerf

Polen en andere buitenlandse arbeiders moeten wonen in het dorp of de stad. Als dat echt niet lukt, dan staat de provincie huisvesting op of nabij het bedrijf toe. Dan moet de agrariƫr wel nut en noodzaak aantonen. Voor deze koers kiest verantwoordelijk gedeputeerde wonen Joke Geldhof (D66). Gedeputeerde Staten nemen dinsdag 6 maart een besluit over deze aanpak. Gemeenten hebben aangedrongen op duidelijkheid over het huisvesten van arbeidsmigranten. Zij wensen een permanente oplossing. Nu zijn portocabins, caravans en tenten officieel vijf jaar toegestaan.

In Noord-Holland verblijven tijdelijk meer dan 75.000 mensen uit Midden- en Oosteuropa. Het voorgenomen beleid is een uitwerking van wat de provincie heeft bepaald in de Structuurvisie van 2010.
Agrariƫrs reageren verontwaardigd op de keuze van gedeputeerde Geldhof. ,,Onbegrijpelijk'', zegt bloembollenkweker Hans Wessels uit Julianadorp. ,,Dit is dertig stappen terug. Ik snap het echt niet.''
Zijn collega Hans Langedijk uit Hoogwoud schudt zijn hoofd. ,,Dit voorstel staat haaks op de aanpak die veel gemeenten al tien jaar volgen. Namelijk ruimte geven op de eigen bedrijven."


'Haarlem' is bang voor extra druk op het platteland. 'Ongebreidelde groei' van wonen in het landelijk gebied wil de provincie voorkomen.
Sinds de provinciale Structuurvisie van 2010 liggen diverse gemeenten in de clinch met de provincie over de huisvesting van arbeidsmigranten, zoals Den Helder en Harenkarspel.

bron NHD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief