zaterdag 31 maart 2012

Asbest van het dak, zonnepanelen er op!

De gemeenteraad heeft op 12 maart ingestemd met de Subsidieverordening asbestverwijdering 2012.
Asbest is levensgevaarlijk: uit de rapportage van de Gezondheidsraad blijkt zelfs dat de gezondheidsaspecten veel ernstiger zijn dan tot nu toe werd gedacht. Op termijn wordt dan ook gestreefd naar een verbod op asbest in de leefomgeving.

Wethouder Jan Wijnker is zeer tevreden met deze nieuwe subsidieperiode. ‘We zijn er in geslaagd om de afgelopen jaren een derde van alle asbest in onze gemeente te verwijderen, bij elkaar is dat zo’n 45.000 m2. Met de subsidie waarover we afgelopen drie jaar al de beschikking hadden, lopen we voor op het landelijke beleid. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die de risico’s beseffen die asbest met zich meebrengt. Ik verwacht dit jaar dan ook veel belangstelling voor deze subsidie.’ Asbest is in de zeventiger jaren veelvuldig gebruikt bij de bouw van huizen en daken. Wijnker: ‘Zolang asbest stil ligt, is er niets aan de hand. Maar de asbestdaken worden ouder en de gevaren nemen toe: mos op de daken zorgt ervoor dat asbestvezels loslaten, zich in het milieu verspreiden en zo een zeer reëel gevaar vormen voor de volksgezondheid.’

Asbest en zonne-energie

Het is even een gedachtesprong, maar het verwijderen van asbest is tegelijk een unieke kans voor zonne-energie. Hoe werkt dat? Jan Wijnker: ’Veel agrariërs in onze gemeente beschikken over oude schuren of loodsen met asbestdaken. Een groot oppervlak dat in veel gevallen bij uitstek geschikt is om zonnepanelen op aan te brengen. Waarom zouden we de situatie niet aangrijpen om een nieuw dak met het plaatsen van zonnepanelen te combineren?’

Afgelopen jaar heeft de projectgroep PV Westfriesland waaraan de gemeente, LTO Westfriesland en ervaringsdeskundigen deelnemen, onderzocht op welke manieren het plaatsen van zonnepanelen goedkoper kan plaatsvinden en zo interessanter wordt voor agrariërs. Het onderzoek heeft een goed overzicht opgeleverd van fiscale voordelen en de effectiviteit van zonnepanelen door de ligging van daken.
‘De terugverdienmogelijkheid voor zonnepanelen is nu gemiddeld 10 jaar, dat is een enorme vooruitgang met enkele jaren geleden. Verwijdering van asbest en het gebruik van zonne-energie hebben dus niet alleen een positief effect op gezondheid en milieu, maar bieden ook financiële voordelen. Ik accepteer niet dat mensen daar niet op z’n minst over nadenken,’ benadrukt Wijnker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief