maandag 30 december 2013

Initiatieven burgers belangrijk

De keuze voor E-participatie is eigenlijk vanzelfsprekend,
vindt ook coördinator openbare ruimte Gerard van Harskamp van de gemeente Koggenland die de prijs van de PinkRoccade Innovatie Award heeft gewonnen. "Het gaat om de leefomgeving van de inwoners zelf", verklaart Van Harskamp. Precies zoals Gemeente Belangen Koggenland dit voorgesteld, echter wij van het GBK willen nog een stapje verder door men te betrekken bij de uitvoering.

Waar andere gemeenten aan het eind van de rit aan hun inwoners vragen wat ze van een voorgekookt plan vinden, zoekt Koggenland via een digitaal forum al snel contact met haar inwoners. "De eerste keer dat we op deze manier tot een plan kwamen, hebben we belanghebbenden per brief op het forum gewezen", zegt de coördinator. "Een kleine groep mensen is niet zo handig met internet. Zij kunnen dan ook schriftelijk reageren."

Inspraak
Gemeenteambtenaren brengen in kaart wat de oplossing voor een probleem zou kunnen zijn. Groen, verkeer, riolering? Ze kijken eerst of het elders naar tevredenheid in goede banen is geleid. Dat is het startpunt voor een lopende discussie met de mensen die in de buurt van toekomstige werkzaamheden wonen. "Als ambtenaren geven we ook meteen antwoorden op vragen en reacties."

De ambtenaren staan met hun naam op 
het forum; de inwoners van Koggenland niet. Het is een voorzorgsmaatregel. Je weet nooit of buren het wel of niet eens zijn met elkaar.

Het alternatief is de traditionele inspraakavond. "Tijdens inspraakavonden waren altijd weer dezelfde mensen aan het woord", is de ervaring. Vaak zaten tegenstanders van plannen op de praatstoel. "Het ging om mensen die goed in het openbaar konden spreken. Zij waren lang aan het woord, waardoor anderen het onderspit dolven."

Nog een rondje
Als iedereen gehoord is, wordt het al dan niet gewijzigde plan nog eens voorgelegd. "Na dat rondje komen we er meestal wel uit. Soms is het nodig mensen persoonlijk uit te nodigen voor nadere toelichting."

Bij kleinere projecten worden bewoners zelfs op voorhand gehoord over hun kijk op de zaak. "Zij wonen daar", zegt de coördinator. "Ze weten zelf vaak het beste wat er nodig is."


Gemeente Belangen Koggenland staat hier meer dan 100% achter en wil zoals al eerder gemeld, de inwoners echt die betrokkenheid en verantwoording binnen hun eigen leefomgeving bieden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief