woensdag 15 januari 2014

Geen extra koopzondagen in de gemeente Koggenland?

Als het aan de gemeente Koggenland ligt, wil die het huidige zondagenbeleid voortzetten. Dit omdat de meningen en de verschillende belangen volgens het college te ver uiteen lopen. "Het bestaande zondagenbeleid sluit het meest aan bij de heersende opvattingen", aldus het college.


Eind 2013 sprak de gemeente met winkeliers, kerken en omwonenden van winkelcentra over de nieuwe Winkeltijdenwet en de zondagsopenstelling. Gemeenten mogen voortaan zelf bepalen hoe zij omgaan met de zondagopenstellingen. Ook de mening van inwoners werd gevraagd. Op de website van de gemeente kon iedereen zijn of haar mening geven op de stelling of winkels op zon- en feestdagen open moesten zijn.

De gemeente heeft alle reacties bekeken en heeft een voorstel gemaakt volgens het huidige zondagenbeleid. De eerste zondag van de maand is er koopzondag voor de winkels langs de Braken (N507) en de Action op de Zuidspierdijkerweg. In het verlengde hiervan wordt de vraag van Gemeente Belangen Koggenland  a) waarom alleen de Action en ook niet de beddenspecialist? B) wordt deze mogelijkheid erafgehaald zodra Action op deze locatie verdwijnt en er een andere voorziening komt zoals een supermarkt? In dat laatste geval zou er ongelijke concurrentie ontstaan met alle gevestigde supermarkten en zal dit of gelijkwaardig getrokken dienen te worden of uit deze verordening worden geschrapt.


 De tuincentrums mogen alle zon- en feestdagen open van 12:00 tot 18:00 uur. Alle winkels mogen de zondag voor eerste kerstdag open wanneer de kerst op maandag, dinsdag of woensdag valt. Detailhandel waar afhaal- en bezorgservice van etenswaren mogelijk is, mogen op werk-, zon- en feestdagen open van 15:00 uur tot 22:30 uur.

De nieuwe verordening wordt behandeld in de commissie Burger en Bestuur van 20 januari en de raadsvergadering van 10 februari. Beide vergaderingen zijn openbaar en worden gehouden in het gemeentehuis. U kunt de vergaderingen live volgen of terugkijken op raad.koggenland.nl.

Bij de commissievergadering bestaat gelegenheid in te spreken. Aanmelden voor inspreken kan tot en met vrijdag 17 januari voor 11:00 uur bij de commissiegriffier Carla Swart via c.swart@koggenland.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief