zaterdag 15 maart 2014

Burgemeester Posthumus alert op ronselen stemmen

Aanleiding hiervoor is een zin in de advertentie van stopdegemeente.nl in de Kogge Express van 12 maart.
Citaat uit de advertentie van stopdegemeente.nl:“Was u van plan niet te gaan stemmen omdat u ze toch niet gelooft die ambtenaren, machtig ons om uw stem uit te brengen, wij komen hem graag bij u ophalen”.

Voor het GBK gaat deze reactie iets te ver. Er zou dan zeker consequenter opgetreden dienen te worden, ook bij een situatie zoals op het voetbalveld van Apollo te Hensbroek, waarbij bij elk doelpunt een politieke boodschap werd verkondigt van 1 partij. Door de scheidsrechter is hier na 2 x een aankondiging de wedstrijd stilgelegd om deze politieke aankondigingen om op 1 partij te stemmen te laten stoppen. Ook dit is een vorm van ronselen waar er dan opgetreden dient te worden.
Stemmen ronselen verboden
Het is in Nederland verboden om volmachtstemmen te ronselen (stelselmatig kiezers vragen namens hen te mogen stemmen). Omdat deze oproep kenmerken heeft van ronselen wordt er kritisch mee omgegaan. De burgemeester neemt nadrukkelijk afstand van deze manier van werven van stemmen:

,,Hier is het systeem van volmacht niet voor bedoeld. Ik maak me over dit soort ontwikkelingen zorgen. Het tast het in vrijheid uitbrengen van je eigen stem, gebaseerd op je eigen vrije wil, aan. Het kan niet zo zijn dat individuen om hun eigenbelang te dienen, stempassen gaan vragen van inwoners die ervoor hebben gekozen niet te gaan stemmen”.
Vooralsnog geen aangifte
Burgemeester Posthumus heeft de fractievoorzitters van de politieke partijen op de hoogte gebracht van dit voorval. Ook krijgen alle voorzitters van de stembureaus extra instructies m.b.t. stemmen met volmacht. In overleg met de Officier van Justitie wordt er vooralsnog geen aangifte gedaan.

Het is lijkt wel toch voor de landelijke partijen als het CDA en de VVD een gewoonte te zijn, om voor de verkiezingen met grote borden in de bermen en sandwichborden aan de lantaarnpalen te bevestigen, terwijl men daar zelf streng op zijn als het anderen betreft.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

En volgens mij vraagt het CDA ook actief/ stelselmatig of ze van je volmacht gebruik mogen maken. Dat is volgens mij volgens gewoon strafbaar. Toch?

Anoniem zei

Gelukkig zijn er nog wel partijen die zich hier niet toe verlagen. Jammer dat gbk genoemd wordt in de betreffende advertentie, de naam van de Oké partij verbaast me nu weer niet.

Anoniem zei

Waarom neemt het GBK niet openlijk afstand in een advertentie waarin haar naam wordt genoemd als één van de twee partijen die onder aan de advertentie genoemd worden? Alle schijn weghalen zou ik zeggen.... Websites worden niet zo veel gelezen, kranten wel!

Anoniem zei

Goed idee, neem afstand van de OKé partij.

Een reactie posten

Archief