dinsdag 6 april 2010

Het programma van de coalitie van de gemeente Koggenland is bekend.

Zonder Gemeente Belangen Koggenland heeft de coalitie van het VVD en het CDA hun regeerprogramma voor de komende 4 jaar openbaar gemaakt.
Aan het GBK en de overige oppositie partijen de taak het college aan de afspraken te houden die ook voor de verkiezingen zijn gemaakt. Het motto van de balans tussen wil en kunnen, zal door Gemeente Belangen Koggenland met een kritisch oog worden gevolgd. U kunt uw reaktie op dit programma kenbaar maken via onze contactpagina van de website: www.gemeentebelangenkoggenland.nl, waarmee wij dan aan de slag gaan.
Voor u ligt het coalitieprogramma 2010 – 2014 voor de gemeente Koggenland, opgesteld door de fracties van CDA en VVD. Let wel: geen Gemeente Belangen Koggenland
In open gesprekken hebben de fracties de, in hun ogen, juiste mix gevonden van eigen en andere standpunten en deze, na onderhandeling, omgesmeed tot coalitiestandpunten. Insteek van het programma is het behouden en voortzetten van het hoge ambitieniveau van de gemeente. In Koggenland moet het goed wonen, werken en recreëren zijn. De tekst op de volgende pagina’s geeft een indruk van de wijze waarop de coalitie die ambitie tot stand wil laten komen.
In belangrijke paragraaf is de financiële paragraaf. Door de forse korting op het gemeentefonds zullen ook forse bezuinigingen moeten worden doorgevoerd en zelfs een lastenverzwaring zal niet te voorkomen zijn.

Algemeen bestuur:
De coalitie wil werken aan verbetering en versterking van de locale democratie. In september 2010 zal de vergaderstructuur geëvalueerd worden.
Door de steeds verdergaande digitalisering lijkt persoonlijke dienstverlening er niet eenvoudiger op te worden. Onze inwoners mogen een correcte bejegening, snelle levering en de nodige privacy verwachten. De coalitie streeft naar een verdere verbetering hiervan. Dit wil ze realiseren door de reeds ingeslagen weg, met opleiding en training, te vervolgen en zo de dienstverlening naar een nog hoger plan te tillen. De organisatie dient transparant en goed toegankelijk te zijn voor onze inwoners. Er wordt jaarlijks veel geïnvesteerd in informatietechnologie, resultaten in de vorm van digitale dienstverlening moeten van de grond komen.
Goede communicatie is voor onze gemeente onmisbaar, het is een vereiste om op effectieve wijze onze inwoners te informeren. Een goed communicatieplan is de basis voor effectieve communicatie. Het zorgt voor een logische samenhang in de communicatie-uitingen, helpt iedereen die met de communicatie-uitvoering te maken heeft en geeft handvatten voor een heldere aanpak. In de vorige raadsperiode is een begin gemaakt met de opzet van een operationeel communicatieplan.
De coalitie wil graag het volgende realiseren: Een strategisch communicatieplan voor de duur van 4 jaar en daaruit voortvloeiend een tactisch plan met de benoeming van middelen en activiteiten. Het jaarlijks beschikbare budget moet naar beneden worden bijgesteld.
De coalitie pleit voor minder regels en wil daar actief mee aan de slag, met als doel vermindering van regeldruk en bureaucratie. Te denken valt aan globalere bestemmingsplannen, niet alles achter de komma willen regelen, vereenvoudiging aanvragen subsidies en controles van bedrijven/ondernemingen praktisch houden. Een werkgroep wordt ingesteld, waarbij iedere partij uit de raad wordt uitgenodigd om een raadslid af te vaardigen.
Waar regels zijn, is, als logisch gevolg, handhaving. De coalitie wil in 2010 een uitgebreide evaluatie van het huidige handhavingsbeleid en zet voor de komende vier jaar in op vooral oplossingsgericht handelen. Een conflict kan leiden tot een juridische procedure, waarmee veel tijd, energie en geld verloren gaat. Vaak kan de verhouding nog hersteld worden. Een ferme handdruk lost vaak meer op dan een scherpe brief. Handhaven is echter geen vrijblijvende aangelegenheid, het is een plicht van de overheid. Dwangsommen en bestuursdwang zijn de sluitstukken van het handhavingsbeleid.

Veiligheid:
Veiligheid heeft te maken met je veilig voelen en met veilig zijn. De inwoners van Koggenland hebben het recht zich veilig te voelen in huis, op straat, in de auto en in het openbaar vervoer. Het gaat dus om de subjectieve én objectieve waarden die aan de veiligheid worden gekoppeld. Veel veiligheidszaken worden (boven)regionaal vastgesteld, o.a. door de veiligheidsregio, waar expertise wordt gebundeld. De coalitie zet in op een bezuinigingsopdracht ten behoeve van de veiligheidsregio.
Lokaal wil de coalitie inzetten op continuering van het Meldpunt overlast, waar na de melding een adequate behandeling van de melding moet volgen. De inzet van Regiocontrol wordt gecontinueerd. De inzet van de BOA mag worden geëvalueerd, een verschuiving van taken richting openbare orde en handhaving moet bespreekbaar zijn, de bevoegdheden moeten onder de loep genomen worden, zodat de BOA behalve de taken, ook de daarbij behorende verantwoordelijkheden en bevoegdheden heeft. Er moet aandacht zijn voor de zgn. kleine irritaties die een eigen leven kunnen gaan leiden, zoals hondenpoep.
Onze brandweer valt ook onder de invloedsfeer van de veiligheidsregio. De coalitie roemt de inzet van de vrijwillige brandweerlieden. Punt van zorg en aandacht is de geringe aanwas van nieuwe brandweerlieden.
Veiligheid in de breedste zin omvat ook de veiligheid op de weg. De coalitie wil op diverse plaatsen zebrapaden laten aanleggen, o.a. bij de Dwingel/Jozefschool en Rabobank/Vijverhof.

Financiën:
De komende raadsperiode staat in het teken van de bezuinigingen van het rijk die op ons afkomen. Ook Koggenland gaat dat ‘in de knip’ voelen. Jaarlijks zullen we fors minder krijgen van het rijk.
De omvang is nu nog niet exact aan te geven, maar zal vanaf de begroting 2012 duidelijk van
invloed zijn op onze jaarlijkse exploitatie. Op dit moment circuleren er bedragen die een korting van
€ 2.000.000 tot € 2.500.000 aangeven. De reservepositie blijft onverminderd goed, maar aan forse ingrepen in de exploitatie valt niet te ontkomen.
Op voorhand wordt vrijwel niets uitgesloten van bezuinigingen. De komende maanden zal er een grondig onderzoek moeten komen naar mogelijke bezuinigingen, de coalitie denkt dan aan:
- de ruimte uit de jaarlijkse begroting halen (forse stofkam);
- kerntakendiscussie voeren;
- vermindering van het personeelsbudget; (Sleutelwoord hierbij is zorgvuldigheid. Alle mogelijkheden zullen bekeken en beoordeeld moeten worden, zoals een vacaturestop, taakverrijking, meer/minder uitbesteden aan derden.)
- het subsidiebeleid kritisch tegen het licht houden en een bezuiniging realiseren;
- werken aan kostendekkende tarieven voor leges;
- OZB tarief aanpassen; (Insteek blijft: de laagste van Nederland blijven.)

Daarnaast zijn een aantal inkomsten van belang die we kunnen inzetten voor dekking van de
investeringen in de periode 2010/2014, o.a. het benodigde geld voor lasten uit de meerjarenschema’s groot onderhoud, gebouwen en wegen. Met name de inkomsten uit gunstige bouwgrondexploitaties en revenuen van de Nuon gelden zijn daarbij van belang.
De discussie of onze gemeente nu wel of geen Gemeentelijk Woningbedrijf moet willen hebben behoeft volgens de coalitie niet meer gevoerd te worden. De coalitie kiest duidelijk voor het behouden van het woningbedrijf. Ook wil de coalitie de rol van het Gemeentelijk Woningbedrijf versterken als maatschappelijk vastgoed ontwikkelaar, te denken valt aan investeringen in de woon- en leefomgeving, brede scholen en dorpshuizen. Er moet blijvende aandacht zijn voor de, onder voorwaarden, mogelijke verkoop van huurwoningen.
In de kadernota welke voor juni 2010 op de agenda staat zullen we de eerste concrete voorstellen doen tot bezuinigingen. Bij de begrotingsbehandeling 2011 en de vaststelling van de meerjarenbegroting 2012/2014, in november van dit jaar, kunnen dan de definitieve voorstellen worden behandeld.

Economische zaken:
Samenwerking tussen bedrijfsleven, de gemeente en relevante organisaties is van groot belang
voor de positie van het Midden- en Kleinbedrijf. De coalitie wil door het voortzetten van de terugkerende investeringen in de bestaande bouw én in de nieuwbouw een stevige stimulans blijven geven. Ook het stimuleren van het bedrijfsleven in het kader van duurzaamheid zien we als mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan het lokale en regionale MKB. Waar mogelijk zullen we ook participeren in projecten. Door deze samenwerking, door adequaat in te spelen op subsidiemogelijkheden én door onze lage lasten kunnen we een goed vestigingsklimaat bieden voor bedrijven. De coalitie meent, dat investeren in economie niet alleen bestaat uit het maken van visies, maar er moet ook daadkracht zijn: het instellen van één loket voor ondernemers maakt daar deel van uit. De coalitie verwacht dat de verdere ontwikkeling van Distriport binnen twee jaar een aanvang neemt.

Verkeer en vervoer:
De coalitie heeft een aantal concrete plannen:
- Tuindersweijde: Ontsluiting van de nieuwe wijk op de Braken moet goed en tijdig geregeld worden.
- Ursem: Ontsluiting van de Brede School / nieuwe wijk moet goed en tijdig geregeld worden.
- Distriport: Ontsluiting van het bedrijventerrein moet goed en tijdig geregeld worden.
- De Leet: doortrekking niet tot aan de Braken, maar tot aan De Burg met dien verstande dat er een vrijliggend fiets/wandelpad naar de Burghtlanden wordt aangelegd.
- Bobeldijk: een onderzoek starten om de Bobeldijk zo veel als mogelijk te vrijwaren van sluipverkeer. Een experiment om het spitsverkeer te weren is bespreekbaar. De effecten voor Berkhout en Zuidermeer dienen wel bij de besluitvorming te worden betrokken.
- Bij reconstructies van wegen dient er voldoende aandacht te zijn voor de parkeerproblematiek.

Onderwijs:
De bemoeienis van de gemeente ligt vooral op het gebied van huisvesting van het onderwijs.
De komende raadsperiode zal in het teken staan van de realisering van de Brede School in Ursem. De ervaringen worden meegenomen in het traject om tot een Brede School in Avenhorn/De Goorn te komen. Gelet op de onderzoeksopdracht bij de Dwingel, waarbij gekeken wordt of verplaatsing van het zwembad en/of de sporthal naar de Ursemmerplas een optie is, zal in 2014 definitieve besluitvorming over de Brede School/nieuwe school Avenhorn/De Goorn kunnen plaatsvinden. Op dat moment kan ook duidelijkheid worden gegeven óf en hoe de bouwlocatie Julianastraat/De Leet zal worden uitgevoerd (lange termijn visie). Dit laatste gegeven kan dan worden meegewogen bij de locatiekeuze. Wel wil de coalitie aan de betrokken schoolbesturen, nu al, een opdracht tot samenwerking geven. Voor de korte termijn moet een oplossing gevonden worden voor de verdere leerlingengroei van de Jozefschool in De Goorn.

Zorg en welzijn:
Wet Maatschappelijke Ondersteuning:
De komende raadsperiode zal niet bezuinigd worden op de uitgaven. Met de toenemende
vergrijzing is dat geen optie. De ontwikkeling van één loket zorg en welzijn, wat nu al voordeel oplevert omdat mensen niet ‘van het kastje naar de muur’ worden gestuurd, wil de coalitie doorzetten. Een herbezinning op het aanbod van verstrekkingen is noodzakelijk. De nadruk moet gaan liggen op de coördinerende taak van de gemeente. De invoering van een eigen bijdrage wordt vooralsnog niet uitgesloten. In samenspraak met de WMO adviesraad zal het thema wonen (levensloopbestendig) verder worden opgepakt en vertaald in concrete voorstellen.
Als locaties voor levensloopbestendige woningen zijn in beeld: locatie Bavoschool Ursem, Dwingel en tevens de reeds geplande nieuwbouwwijken. Een wijksteunpunt kan gerealiseerd worden in de huidige bibliotheek in Ursem.

Mantelzorgondersteuning:
Om de doelgroep mantelzorgers daadwerkelijk verder te ondersteunen worden initiatieven uitgewerkt, waarbij er respijtzorgvoorzieningen op een aantal plaatsen binnen de gemeente worden gerealiseerd. Dit in samenspraak met en onder verantwoordelijkheid van zorgaanbieders. De rol van de gemeente is voorwaardenscheppend.

Jeugd:
Het jongerenbeleid in onze gemeente staat goed op de rails. De jongerenwerkers zijn, door de actieve en betrokken houding, in staat ook veel jongeren actief en betrokken te krijgen. Dit beleid willen we doorzetten. Veel activiteiten voor jongeren, zorg en aandacht. Dit uit zich ook in het in stand houden van goede accommodaties voor (sport)verenigingen. De coalitie gunt iedere jongere ook zijn of haar hangplek. Hangjeugd is van alle tijden en wordt getolereerd. Met het overgrote deel van onze jongeren gaat het goed. Helaas trekt een bijzonder klein percentage jeugd onevenredig veel aandacht door hun overlast gevende gedrag. Deze groep dient te worden aangepakt. Het gaat er om zowel steeds perspectief te bieden (opleiding, begeleiding, stage, werk), als te sanctioneren indien dat noodzakelijk is: controleren, onder toezicht stellen en straffen. De speerpunten uit het gezondheidsbeleid gelden zeker voor jongeren: overgewicht, drank- en drugsgebruik. De coalitie ondersteunt het regionale stappenplan voor ‘Westfrisland’. Jongerenketen zijn, onder voorwaarden, toegestaan, zgn. ‘commerciële keten’ niet.

Sport/bewegen:
Sport blijft hoog in het vaandel staan. De komende periode zal het contract met Sportservice worden beëindigd. De stimulansen die ervan uitgaan kunnen binnen onze eigen organisatie verder worden opgepakt. Seniorenfitness voor ouderen zal worden gerealiseerd in diverse dorpen: Hensbroek, Obdam, Berkhout en Spierdijk. Ook hier is de gemeente voorwaardenscheppend.

Dorpshuizen en leefbaarheid:
Dorpshuizen vormen een belangrijke schakel voor het in stand houden van de leefbaarheid.
De in 2009 gerealiseerde Brink in Obdam is daar een mooi voorbeeld van. In o.a. de kernen Hensbroek en Berkhout zal worden bekeken welke verdere investeringen nodig zijn om, ook naar de toekomst toe, op een goede manier invulling te blijven geven aan de functie van een eigentijds dorpshuis. In dat licht bezien zal ook in Oudendijk de functie van het kerkgebouw worden versterkt en een nieuw te realiseren opslagruimte voor Odigo worden gerealiseerd.

Vervoer:
Het vervoer op het platteland verschraalt. Onder regie van de gemeente wil de coalitie bekijken of er nieuwe buurtbusprojecten gerealiseerd kunnen worden. Het bestaande systeem van de belbus moet worden geëvalueerd. De coalitie pleit voor een bushalte op een centrale plek nabij de Rozenstaete, Vijverhof, gemeentehuis en bedrijventerrein Vredemaker.

Recreatie:
De coalitie streeft naar:
- verdere uitwerking van de fiets- en wandelroutenetwerken: o.a. realiseren van een recreatieve verbinding in de polder de Achterkogge, langs de Gouw. Op deze locatie ook tegelijkertijd aandacht voor de agrarische structuurverbetering door kavelruil, invulling ruimte-voor-ruimte regeling als gevolg van de sanering van kassen, waterberging en oeververbetering.
- In Scharwoude een kleinschalig plan ontwikkelen voor het binnen- en buitendijks gebied.
- Informatiepanelen in diverse dorpen en langs routes om bij de recreant nog meer de aantrekkelijkheid van ons gebied onder de aandacht te brengen.
- Ursemmerplas: opwaardering door in samenwerking met private partijen te bekijken of een nieuw zwembad en/of nieuwe sporthal te realiseren is. Daarbij kan ook een verdere groene invulling, met bos/bomen, aan de orde komen.
- Wandelrondje Duinweid – Wogmeerdijk.
- Vaarroutes proberen te verbinden met regionale netwerken.

Milieu en leefomgeving:
De coalitie wil het beleid m.b.t. duurzame ontwikkeling intensiveren en daarbij past de term ‘ambitieus’. Aan de hand van 4 thema’s (gemeentelijke gebouwen en installaties, utiliteitsgebouwen, woningbouw en bedrijven) zijn nieuwe doelen en maatregelen vastgesteld die uiterlijk in 2012 in gang worden gezet of dan zelfs al zijn gerealiseerd. De realisatie komt tot stand via de in het Uitvoeringsprogramma Duurzaam Klimaatbeleid Koggenland 2009-2020 voorgestelde maatregelen.
Natuurlijk is de aanpak op lokaal niveau niet voldoende om de uitstoot van CO2 aan te pakken, er zal moeten worden samengewerkt. Wel moeten we oppassen dat de middelen om het doel te bereiken haalbaar en betaalbaar zijn. Een budget ter realisatie van de doelen is noodzakelijk. Ook het inzetten van innovatieve technieken moet mogelijk blijven. De coalitie staat positief ten opzichte van innoverende, vernieuwende projecten.
Tuindersweijde als energieneutrale woonwijk bouwen is een uitdaging. De coalitie wil ook een opwaardering/uitbreiding van het bestaande windmolenpark Jaagweg bespreekbaar maken. Bijvoorbeeld vier extra windmolens (2.5MW) kunnen de energie voor 5500 huishoudens in Koggenland verzorgen. Tweejaarlijks gaan we meten waar Koggenland staat. Het effect van de inspanningen moet zichtbaar worden. Duurzaamheidmaatregelen zullen ook in het Gemeentelijk Woningbedrijf geïmplementeerd
moeten worden. Aandacht voor duurzaamheid vraagt een pro-actieve benadering, de gedachte moet verweven worden in de wijze van werken van alle afdelingen.

Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting:
Woningbouw:
Nieuwbouw en doorstroming zijn dé motoren achter beweging op de woningmarkt. Doorstroming op de woningmarkt kan de impuls zijn om deze uit het slop te trekken. De coalitie kiest voor continuering van bestaand beleid, waarbij de nadruk ligt op bouwen naar behoefte in de grotere dorpen en bouwen naar behoefte van de eigen inwoners in de kleinere dorpen.

Spierdijk:
De coalitie wil hier een woningplan voor ontwikkelen, waarbij voor ouderen de zorgrelatie met De Oever wordt versterkt.

Berkhout:
Ontwikkeling woningbouw plan Lijsbeth Tijs: er zullen ca 100 woningen in 10 jaar worden gerealiseerd. Verder volgt er de aanleg en ontwikkeling van het Park Lijsbeth Tijs, een recreatieve voorziening.

Zuidermeer:
In 2010 zullen er enige vrije kavels beschikbaar zijn én er worden 4 levensloopbestendige woningen gebouwd.

Hensbroek:
Er wordt gekeken naar de invulling van de locatie van de oude slagerij. Ook wil de coalitie een onderzoek starten naar woningbouwmogelijkheden op een deel van het Apollo complex, dit in relatie met de optie kunstgrasveld voor de voetbalvereniging. Er komt een enquête naar de behoefte van de inwoners op het gebied van wonen, zorg en welzijn.

Ursem:
Een verdere uitvoering van de plannen voor de locatie Koelemij staat op stapel (sportvelden en –accommodaties en beperkte kwaliteitsvolle woningbouw) en tevens de invulling van de centrumlocatie (Brede School en woningbouw). Voor de centrumlocatie (Dynamo-complex) geldt de voorwaarde, dat eerst de verkeersafwikkeling (ontsluiting naar De Leet) gerealiseerd wordt, voordat de eerste paal de grond in gaat.

Ruimte-voor-ruimte regeling:
In het kader van deze regeling zal er door de gemeenteraad een toetsingskader moeten worden vastgesteld. Er dient actief uitvoering gegeven worden aan de sanering van overbodige agrarische bebouwing. Tevens zal er (toetsings)beleid t.a.v. het inrichten van landgoederen moeten komen.

Agrarische structuurverbetering:
De ontwikkelingen in de landbouw (schaalvergroting, specialisatie en brede landbouw) gaan snel. De coalitie wil, in overleg met agrariërs, de LTO en Stivas, per deelgebied van het agrarisch economisch platteland binnen onze gemeente, bekijken hoe we adequaat kunnen inspelen op de toekomst.
Instrumenten als kavelruil, de grootte van bouwblokken, landschappelijke inpassing van bedrijven, ruimte voor ruimte in relatie met sanering oude bedrijfsgebouwen, worden daarbij ingezet.
Het nieuw op te stellen bestemmingsplan buitengebied biedt voor de komende tien jaar ruimte voor moderne agrarische bedrijfsvoering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief