woensdag 28 april 2010

Resultaten onderzoek: hoe veilig voelt U zich?

De metingen van dit onderzoek zijn van eind 2009 en de eerste gepubliceerde cijfers hebben vooral betrekking op de buurt, veiligheidsgevoelens en de politie in het algemeen. Over ongeveer een maand volgen meer gegevens per gemeente, inclusief de brandweer in NHN en de gegevens over de gemeente Koggenland.
De eerste uitslagen van een onderzoek naar het veiligheidsgevoel onder inwoners van Noord-Holland Noord (NHN) zijn gepresenteerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het percentage personen dat zich hier ‘wel eens’ onveilig voelt, is gelijk aan de rest van het land: zo’n 26 %.


Aangiftebereidheid iets hoger
Inwoners van NHN gaven aan dat ze vaker te maken hebben gehad met criminaliteit. Het aantal ondervonden delicten per 100 inwoners ligt op 53,4 en in heel Nederland op 47,3 (met een onderzoeksmarge van 4,5). De aangiftebereidheid is in NHN hoger dan in de rest van het land: 31,4 tegen 26,7%.

60% tevreden over politiecontact
Bijna 33% van de ruim 640.000 inwoners van NHN geeft aan het laatste jaar contact met de politie te hebben gehad. 60,5 % is tevreden over dat contact (in Nederland is dit 59,6%). Evenals in de rest van het land is in NHN zo’n 40% (zeer) tevreden over het functioneren van de politie in de woonbuurt.

Ruim 10% heeft alarminstallatie
Er is in het onderzoek ook gekeken naar preventieve maatregelen die inwoners zelf nemen om criminaliteit te voorkomen. Zo geeft 10,2 % aan te beschikken over een alarminstallatie en dit percentage ligt landelijk op 11,7%.

Alle gemeenten en bijna 8.700 respondenten
In oktober 2009 is voor de eerste maal binnen de regio Noord-Holland Noord (NHN) de Integrale Veiligheidsmonitor (IVM) gehouden binnen alle gemeenten. Aan het onderzoek deden in NHN maar liefst 8.693 respondenten (inwoners) mee. Hen werd via internet, schriftelijk of telefonisch gevraagd naar ondermeer de gevoelens over veiligheid, leefbaarheid, slachtofferschap en het functioneren van de gemeente, de brandweer en de politie. De IVM is een vervanger van de Politiemonitor Bevolking (PMB) en de Veiligheidsmonitor Rijk (VMR) en is een initiatief van het CBS en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Justitie. De kosten binnen de regio NHN worden gedragen door de 26 gemeenten en de politie. Het initiatief hiertoe lag in NHN bij het Programmabureau Integrale Veiligheid. Dit bureau is in 2005 in het leven geroepen door de Commissie Criminaliteitsbeheersing Openbare Orde en Veiligheid (COOV) van het Regionaal College. Deze commissie stelt zich ten doel een positieve impuls te geven aan integrale veiligheidszorg in Noord-Holland Noord.

Soorten vragen
In NHN heeft het collectief van de 26 gemeenten samen met de politie gekozen voor toepassing van de landelijke vragenlijsten, aangevuld met vragen over brandpreventie. In alle gemeenten in onze regio zijn dezelfde vragen gesteld. De onderzoeksresultaten zijn representatief omdat er per gemeente tenminste 300 respondenten geënquêteerd zijn. De ondervraagden gaven hun mening over de volgende onderwerpen: 1. Leefbaarheid in de woonbuurt 2. Beleving van buurtproblemen 3. Onveiligheidbeleving 4. Slachtofferschap 5. Aangiftegedrag 6. Tevredenheid laatste politiecontact 7. Oordeel functioneren politie in de buurt 8. Functioneren politie algemeen 9. Oordeel functioneren gemeente 10 en11. Preventie 12. Onveilige plekken 13. Respectloos gedrag 14. Brandweer 15. Brandpreventie en 16. Veiligheidsrisico.

Meer uitkomsten over een maand
Alle uitkomsten van de IVM per gemeente worden eind mei 2010 verwacht en gepubliceerd. Ze worden gebruikt om de aanpak van integrale veiligheid door gemeente, politie en brandweer af te stemmen op de wensen en ervaringen van de bevolking. Ook dan zullen wij de uitkomsten van ons gevoel in de gemeente Koggenland bekendmaken. (bron: gemeente Koggenland)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief