woensdag 5 mei 2010

Fors minder nieuwbouw in West-Friesland.

In West-Friesland moet flink het mes in het aantal nieuwbouwwoningen. Per jaar kunnen er in de regio tussen de 750 en 900 nieuwe woningen komen. Oude plannen gingen nog uit van 1420 woningen per jaar. Door de stagnerende markt voor nieuwbouwwoningen is deze verlaging al vrijwel een feit zonder dat er enige dwang aan te pas is gekomen. Ook de gemeente Koggenland zal het mes in plannen moeten zetten.
West Friesland bouwt al jaren voor eigen behoefte met wat extra’s voor de positieve migratiesaldo, mensen die zich van buitenaf vestigen in deze regio. Als dit zo blijft kan worden voldaan met 750 nieuwe woningen per jaar voor deze regio.

In het verleden lagen de woningbouwcijfers fors hoger, nl 1450 nieuwe woningen in West Friesland. De rem moet er dus stevig op, prognoses over de bevolkingsgroei, de vergrijzing en gezinsverdunning geven hier direkte aanleiding toe. Tot 2030 blijft het aantal inwoners binnen West Friesland groeien, waarna het stabiliseert en zelfs terugloopt.
De nieuw te bouwen woningen worden per gemeente naar rato van het aantal inwoners verdeeld. Voor Koggenland betekend dit dat er rond de 100 nieuwe woningen per jaar gebouwd mogen worden. Volgens de bouwplannen wil Koggenland jaarlijks 59 meer woningen bouwen dan toegestaan, dit met alle consequenties van dien.
Gemeente Belangen Koggenland heeft al eerder aangegeven te kiezen voor kleinschaligere of opgesneden plannen, hierbij denkend aan Tuinderweijde in Obdam en de plannen in Avenhorn en De Goorn.
Het plan om fors te minderen is kort geleden besproken in een regioconferentie met makelaars, woningverhuurders en gemeentes. Hieruit dient een plan te komen die een definitieve Woonvisie 2010-2015 op tafel brengt. Voorspellingen geven aan dat het aantal nieuwbouwwoningen na 2015 nog verder omlaag moet.
Deze maatregel zullen alle gemeentes ook voelen in hun portemonnee, want de inkomsten van de grondexploitatie zullen hierdoor zeker voelbaar worden, alertheid is daardoor extra geboden omtrent de gemeentelijke begrotingen.
Juist Gemeente Belangen Koggenland heeft zich over deze inkomsten hun zorgen al geuit, mede daar er diverse projectontwikkelaars bij de projecten zijn betrokken.
Wordt vervolgt…….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief