maandag 26 juli 2010

Snelle en goedkope woningrenovatie dankzij nieuw concept

Binnen een maand een volledig gerenoveerde woning voor slechts 66.000 euro exclusief b.t.w. Dat is het principe van de Inschuifwoning, een nieuw bouwconcept dat door bouwbedrijf Mulder Obdam is bedacht, uitgewerkt en onlangs gelanceerd. Het bedrijf werkt hierbij samen met 9 andere bedrijven in de bouwsector. Binnenkort start Mulder Obdam een pilotproject. Daarna wordt de Inschuifwoning, na het analyseren en evalueren van werkprocessen, breed op de markt gebracht.


“Het scheelt een boel en kost daarom een beetje”. Dat is de kreet die wordt gehanteerd bij de introductie van de Inschuifwoning. Want met de traditionele manier van werken binnen de bouwkolom lijkt een renovatie binnen 1 maand voor slechts 66.000 euro exclusief b.t.w. onmogelijk. De Inschuifwoning is echter gebaseerd op het principe ‘lean bouwen’, waar een zeer strakke en uitgedachte planning leidend is en daardoor aanzienlijke kosten- en tijdbesparing kan worden bereikt. Respect en vertrouwen tussen de ketenpartners is de basis voor dit concept.
Mulder Obdam heeft tot nu toe niets dan positieve ervaringen met lean bouwen.


Energiezuinig, weinig bouwafval
Renovatieprojecten in buurten en wijken krijgen een enorme impuls met de introductie van het nieuwe bouwsysteem. De Inschuifwoning biedt een goed perspectief aan woningen uit de jaren 50 en 60 die vaak nog voorzien zijn van houten vloeren en een dito zolder. Er wordt gewerkt met veel onderdelen die reeds in de fabriek op maat zijn gemaakt. Dat bespaart veel afval. Verwachtwordt, dat een gemiddelde woning niet meer dan 1 kuub afval oplevert.
Het is zelfs binnenkort mogelijk een woning, in de meest duurzame variant, van energielabel E naar label A+, en wellicht zelfs A++, te tillen tegen weinig meerkosten. Op dat vlak wordt er ook gekeken naar de mogelijkheden van zonne-energie en warmte-kracht koppeling. Daarmee komt de Inschuifwoning ook binnen het bereik van talloze subsidieregelingen.’’
,,De Inschuifwoning is flexibel, binnen het concept is het mogelijk om van een rijtje van meerdere woningen een woning aan te pakken en de rest van de rij niet.’’
De volgende uitdaging/ nader onderzoek zit er voor ons (Mulder) in om de portiekwoningen en de woningen van de jaren ‘70 en ‘80 te voorzien van een nieuwe gevel in dit concept.



Ketenpartners
Binnenkort starten initiatiefnemer Mulder Obdam en de ketenpartners een pilotproject van de Inschuifwoning. Deze staan gepland in gemeente Koggeland, Texel, Haarlem en Amsterdam. Binnen het pilotproject neemt de periode van sloop tot ‘behangklare’ oplevering slechts 22 dagen in beslag nemen. De pilot is vooral bedoeld om ervaring op te doen met een dergelijke manier van bouwen. Uiteindelijk kunnen dan complete buurten en wijken ter hand worden genomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief