woensdag 10 november 2010

Meer bezuinigen in Koggenland, naast een hogere OZB.

Een lastenverzwaring voor de burgers, maar ook snijden in eigen vlees. Bezuinigen binnen de gemeente zelf, en wel direct. De gemeenteraad van Koggenland heeft maandagavond in meerderheid besloten het college van B en W opdracht te geven al komend jaar 200.000 euro extra te bezuinigen op goederen, diensten en personeelslasten. 
In 2012 moet het bespaarde bedrag 400.000 zijn en die bezuiniging moet ook in 2013 en 2014 worden bereikt, dit door een ingediende motie van de coalitiepartijen. Gemeente Belangen Koggenland ziet mogelijkheden tot deze bezuinigingen in een breder perspectief dan de genoemde onderdelen van en binnen het gemeentelijke apparaat. Het snijden in eigen vlees rechtvaardigt ook namens het GBK, naar onze inwoners de voorgestelde verhogingen van de inkomsten van de gemeente.

De raad stelde namelijk ook vast, dat Koggenland de voorgestelde 30 procent verhoging van de onroerendezaak-belasting het laagste tarief van Nederland blijft houden. Deze verhoging werd aangenomen ondanks een motie van het PvdA, welke gesteund werd door het GBK om deze verhoging niethoger dan 15% te accepteren. Volgens Rene Klok van het GBK kan dit percentage na een jaar dan fluctueren, zowel omhoog als omlaag, indien dit nodig is. Nu ontstaat er een situatie, dat men volgend jaar misschien teveel heeft doorberekend terwijl dat niet nodig zou zijn geweest. De verhoging komt volgens de berekeningen in de begroting bij een woning van 250.000 euro WOZ-waarde neer op een lastenstijging van 2 euro per maand.

Gemeente Belangen Koggenland heeft naast deze onderdelen ook nog eens de locatie voor de brede school gedachte in De Goorn onder de aandacht gebracht. Volgens de wethouder wordt er gekeken naar een centraal gelegen locatie voor deze school, maar de Dwingel is daar gezien de oppervlakte van de huidige Ieveling daar te klein voor. Gbk hoopt dat de wethouder tijdens de presentatie van het initiatiefvoorstel goed geluisterd heeft, daar een hoogbouwsuggestie is gedaan. Tevens kwam de nieuw aangedragen locatie tegenover de RK kerk het GBK als een volledige verrassing, deze staat niet in de marsroute genoemd als mogelijke locatiekeuze van het college. Durft men een goed voorstel niet te ondersteunen die door anderen zijn aangedragen?

De begroting voor 2011 werd verder zonder noemenswaardige wijzigingen vastgesteld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief