dinsdag 13 mei 2014

“Verkeersveilige schoolomgevingen”

Gedrag van alle weggebruikers is grootste probleem.
Mede aanleiding voor het aan pakken van deze situaties zijn de in september 2013 het Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan (GVVP). 
Als speerpunt in het GVVP wordt, zowel door de klankbordgroep als de raad, de verkeersveiligheid rondom scholen genoemd. Onlangs heeft men het project “Verkeersveilige scholen” opgestart. 
Het project moet de knelpunten rond de scholen in beeld brengen. Vervolgens dienen van hieruit concrete verbetervoorstellen komen. Dit in samenwerking met, scholen, VVN, politie, ouders, omwonenden en de gemeente.

Men ervaart in toenemende mate klachten en verzoeken van scholen en ouders. Dit varieert over de snelheid, oversteekbaarheid en parkeerproblemen en daarbij verzoeken om snelheidsremmers, zebrapaden, parkeerverboden en handhaving. 
Indien wenselijk/mogelijk zal in samenwerking met school en politie naar een oplossing gezocht worden. Helaas is een gewenste inrichting van een schoolomgeving niet altijd mogelijk, ivm meerdere belangen die op de locatie aan de orde is.

Op basis van gegevens komt naar voren dat de noodzaak om maatregelen bij de Geert Holleschool (Berkhout) het grootst is. Dit is te verklaren, daar deze school aan een dorpslint ligt. 
Niet alleen infrastructurele maatregelen kunnen de verkeersveiligheid te gunste komen, maar ook gedragsverandering, educatie, voorlichting en handhaving spelen hierbij een grote rol.


Gemeente Belangen Koggenland heeft led verlichting voor de zebra’s en 3d afbeeldingen op het asfalt als mogelijke suggesties aangedragen, daar je door de infrastructurele beperkingen in Berkhout niet zoveel mogelijkheden hebt. 
Dat de Geert Holle school als pilot wordt genomen voor alle scholen, komt doordat hier de nood het hoogst is. Echter betekend dit niet dat bij alle scholen dezelfde maatregelen worden genomen. Elke omgeving heeft zijn specifieke probleem, waardoor dus maatwerk verricht zal worden. 
Maar het GBK pleit voor de aanpak van het grootste probleem en datr is het gedrag van de ouders en de andere weggebruikers, waarbij eens harde handhaving toegepast dient te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief