zaterdag 24 september 2011

Identiteitskaart niet meer gratis

Met ingang van donderdag 22 september 2011 is de Nederlandse identiteitskaart niet meer gratis.   Op woensdag 21 september 2011 heeft de regering hiervoor een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer, waarin een wettelijke grondslag wordt gelegd voor de heffing van leges voor de Nederlandse identiteitskaart. Door een uitspraak van de Hoge Raad was de Nederlandse identiteitskaart sinds 12 september gratis. Dit verandert nu. Op woensdagavond 21 september is de gemeente Koggenland geïnformeerd over dit wetsvoorstel.

De onderstaande vragen en antwoorden maken duidelijk wat dit voor u betekent.
Ik heb de identiteitskaart al aangevraagd, moet ik ook betalen?
Iedereen die van 12 september 2011 tot en met 21 september 2011 een identiteitskaart heeft aangevraagd bij de gemeente, hoeft daar niet voor te betalen. Ook als de identiteitskaart nog niet is geleverd.

Hoe kan het dat ik met ingang van 22 september 2011 weer moet betalen voor een identiteitskaart?
De regering heeft woensdag 21 september een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer. Hierdoor moeten gemeenten wettelijk weer kosten rekenen voor de identiteitskaart. Het parlement heeft de wet nu nog niet aangenomen. Maar in speciale gevallen zoals deze, is het mogelijk om een wet die nog niet is vastgesteld al wel te laten gelden.
Wat gebeurt er als ik met ingang van 22 september 2011 een identiteitskaart aanvraag?
Dan moet u meteen bij de aanvraag de kosten van de identiteitskaart betalen. Mocht het parlement de wet niet vaststellen, dan betaalt de gemeente Koggenland uw geld terug.

Wat gebeurt er als het parlement de wet niet vaststelt?
Iedereen die met ingang van 22 september een identiteitskaart aanvraagt en dus heeft betaald, krijgt zijn geld terug als het parlement de wet niet vaststelt.
Hoe zit het met de identiteitskaart voor kinderen jonger dan 13 jaar en 6 maanden?
De uitspraak en het ingediende wetsvoorstel gaan niet over de identiteitskaart voor kinderen. Daar verandert nu niets. De kosten voor een identiteitskaart voor kinderen jonger dan 13 jaar en 6 maanden bedragen € 8,00. Omdat de gemeente rekening houdt met een mogelijke uitspraak van de rechter voor deze groep, kunnen zij bij de aanvraag een bezwaarformulier invullen.

De informatie in het Koggennieuws van 25 september over de ID kaart is door dit wetsvoorstel niet meer volledig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief