woensdag 28 september 2011

Laatste ronde bij gemaal Beetskoog.

Machinist Berend Eikenaar laat op zaterdag 1 oktober voor de laatste keer de motoren van 'zijn' dieselgemaal Beetskoog draaien. Belangstellenden zijn van harte welkom tussen 11.00 en 16.00 uur aan de Beetskoogkade 2 in Oudendijk om nog een keer te luisteren naar de deskundige en enthousiaste uitleg van Berend.
Berend Eikenaar heeft vanaf 1981 in zijn vrije tijd het gemaal opgeknapt en werkend gemaakt. Vele bezoekers hebben de afgelopen jaren kunnen genieten van de ronkende motor en de deskundige en enthousiaste toelichting van Berend. Met verve vertelt hij de bezoekers alles over de werking en historie van het gemaal. Zijn vrouw Dina was er alle keren bij om de gasten te ontvangen met een kopje verse koffie en een praatje. Het gemaal van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gebouwd in 1877, is al bijna een eeuw een dieselgemaal. In 1910 werd de stoommachine met vijzel vervangen door een dieselmotor. In 1931 nam het, even verderop gelegen, elektrisch gemaal Beetskoog de bemalingstaak over. Sindsdien is het dieselgemaal reservegemaal voor de polder Beetskoog.

Zoals het er nu uitziet zal het gemaal ook in 2012 weer open gaan voor publiek. Berend Eikenaar heeft in Martien Seinen een enthousiaste opvolger gevonden. Onder toeziend oog van waterschapsbestuurder Cees Mantel draagt Berend Eikenaar op 1 oktober om 13.00 uur officieel de sleutel over aan Martien Seinen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief