vrijdag 1 februari 2013

VNG en kabinet bereiken onderhandelaarsakkoord over gemeentefinanciën.

De VNG heeft de afgelopen maanden steeds haar bezwaren tegen de kabinetsplannen uitgesproken vanwege de grote financiële gevolgen voor gemeenten. VNG, IPO en Unie van Waterschappen hebben nu met het kabinet afspraken gemaakt over de Wet houdbare overheidsfinanciën (Wet HOF), schatkistbankieren en het Btw-compensatiefonds (BCF).
Dit pakket afspraken (onderhandelaarsakkoord) kan pas definitief worden als gemeenten ermee instemmen. Gemeenten kunnen tot en met 31 januari aangeven of zij instemmen. De VNG heeft haar leden een brief gestuurd met uitleg over de gemaakte afspraken.
Wet Hof
Het kabinet wil met de Wet Hof realiseren dat decentrale overheden evenredig bijdragen aan de Europese afspraken over het bereiken van evenwicht op de rijksbegroting.

Gemeenten hebben echter altijd een bepaalde tekortruimte nodig voor investeringen in bijvoorbeeld de (ver)bouw van scholen. Dergelijke investeringen komen niet jaarlijks voor en kunnen niet uit de inkomsten van het betreffende jaar worden gefinancierd.
Het kabinet komt de decentrale overheden tegemoet door meer ruimte te bieden voor tekorten.
Schatkistbankieren
Het kabinet wil schatkistbankieren verplichten voor gemeenten. Gemeenten vinden dit principe niet juist. Met twee aanvullende afspraken komt het kabinet de gemeenten enigszins tegemoet:
1. Gemeenten mogen geld uitlenen aan andere overheden, om een hoger rendement te behalen
2. Gemeenten hoeven niet te schatkistbankieren als ze maximaal 0,75% van hun begrotingstotaal aan overtollige financiën hebben.

Btw-compensatiefonds
Het Btw-compensatiefonds blijft bestaan. Gemeenten hebben zich steeds tegen afschaffing verzet, omdat dit samenwerking met bijvoorbeeld andere gemeenten afremt. Afschaffing zou in 2014 bovendien een eenmalige strop van ruim € 2 mld. hebben betekend voor gemeenten.

Geen extra generieke bezuinigingen
Tot slot spant het kabinet zich in om deze kabinetsperiode geen extra generieke bezuinigingen op het gemeentefonds door te voeren, afgezien van kortingen vanwege de ‘trap op trap af’-systematiek.

Aanvaardbaar
VNG, IPO en Unie van Waterschappen concluderen dat de gemaakte afspraken aanvaardbaar zijn gezien de beperkte voorwaarden waarbinnen de onderhandelingen plaatsvonden. De afspraken bieden gemeenten voldoende investeringsruimte in het kader van de Wet HOF terwijl voorts het Btw-compensatiefonds behouden blijft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief