woensdag 24 februari 2010

Veel Ursemmers weten niet wat boven hun hoofd hangt.

Ursem: Rondetafelgesprek Gemeente Belangen Koggenland: aandacht voor nieuw sportpark Ursem. De plannen van de gemeente Koggenland om in Ursem een nieuw sportpark aan te leggen en zo’n 125 woningen te bouwen: daarover vielen de belangstellenden van het zogeheten rondetafelgesprek zaterdag in de Rode Leeuw in Ursem.


Het initiatief van Gemeente Belangen Koggenland werd door de bezorgde bewoners alom gewaardeerd; want wij horen van de gemeente Koggenland niets van onze bezwaren. Richard den Bak spreekt verontwaardigt over het feit dat hij nog geen enkele reactie heeft mogen vernemen van de gemeente na zijn presentatie tijdens de hoorzitting in september 2009. Echter; de vraag is hoeveel Ursemmers zijn bezwaren delen.


Zes inwoners hadden zaterdag de moeite genomen om hun mening aan lijsttrekker Rene Klok, Gert van der Roest en Peter Bakker van de lokale partij te geven. ‘Maar dat komt volgens mij door onwetendheid’ verklaart den Bak. ‘Veel Ursemmers weten niet wat hun boven het hoofd hangt’.

Wat is er aan de hand? De gemeente Koggenland wil de sportsclubs een nieuwe huisvesting bieden aan de oostkant va het dorp (locatie Koelemeij). ‘Dat is juist de mooiste kant van het dorp’, verteld Jan de Vries. ‘Dat zou eigenlijk beschermd dorpsgezicht moeten zijn’. Op de huidige locatie van de sportclubs worden volgens het plan zo’n 100 huizen gebouwd. Daarnaast worden er 25 kavels bij het nieuwe sportpark verkocht. ‘Bedoeld om kapitale villa’s te bouwen op kavels van meer dan 650m2’, verklaart Peter Barning. ‘Maar dat is toch niet reeĆ«l in deze tijd van crisis”?
Geloof me, die grond blijft een tijdje liggen en dan wordt besloten tot sociale woningbouw. Maar dat zou voor een klein dorp als Ursem buiten proporties zijn, omdat straks als de brede school wordt gevormd, ook al zo’n 100 huizen worden gepland, waaronder sociale woningbouw. Wij vinden het plan financieel dan ook niet waterdicht en het dorpse karakter van Ursem aantasten’.

En dan zijn er nog de onderbuikgevoelens. Immers, het sportpark was eerst aan de andere kant van het dorp (locatie Hoek) gepland. ‘Voor ons gevoel is met een pennenstreek een streep daardoor heen gehaald zonder duidelijke argumentatie’; aldus den Bak. ‘Wij denken dat een projectontwikkelaar de gemeente ‘lekker’ heeft gemaakt’. Lijsttrekker Klok (GBK) luistert aandachtig en stelt dat ook in een aantal mails en ingezonden ‘boodschappenlijstjes’ die GBK huis-aan-huis zijn verspreidt, het toekomstige sportpark aan de kaak is gesteld. Gert van der Roest (GBK) heeft een duidelijke mening over dit plan: de brede school op locatie Hoek en de mogelijkheid voor een sportpark op locatie Koelemeij openlaten; kan direkt met de bouw van de brede school worden begonnen. “Als wij in de coalitie komen, gaan we de risico’s en voor- en nadelen nog eens bekijken”; aldus Rene Klok. En hij deed nog een belofte: “Wij willen ook na de verkiezingen deze rondetafelgesprekken continueren, bijvoorbeeld elk kwartaal in een andere kern van de gemeente Koggenland. Zodat we niet alleen van de gemeente maar juist ook van de inwoners informatie over een bepaald project krijgen, en tot een juiste mening of besluit kunnen komen’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief