dinsdag 23 februari 2010

Woning in Spierdijk brandt uit, drie huizen ontruimd

Alle mogelijke hulpdiensten zijn dinsdagochtend kort na kwart over acht uitgerukt voor een grote woningbrand in de Dokter Bloemstraat in Spierdijk. Een woning is deels uitgebrand, drie andere huizen waren geruime tijd ontruimd. De brandweer kon rond het middaguur inrukken. Een half uur later werd toch weer rook ontdekt en moest de brandweer opnieuw in actie komen.
Persoonlijke ongevallen hebben zich niet voorgedaan.

Brandweer, politie, ambulances en ook een traumateam waren snel ter plaatse voor de brand, die begon als een binnenbrand, maar binnen een kwartier al flink werd opgeschaald.

Lange tijd was onzeker of zich nog bewoners bevonden in het huis waar de brand uitbrak. Bijna anderhalf uur na het uitbreken van de brand ontstond daarover zekerheid. Het huis werd bewoond door een man, zijn vriendin en een baby van ongeveer een half jaar oud.
De brand brak rond kwart over acht uit. De oorzaak is nog onbekend.
Het vuur ontstond op de zolderverdieping. Het huis staat op een hoek van een rijtje van vier.

Een buurvrouw ontdekte de brand nadat zij gerinkel op straat hoorde. ,,Ik dacht er ijs kraakte, maar er sprong een ruit'', vertelt Margreet Koning. Zij woont in het blok, twee huizen verder.
De brandweer van Koggenland was snel ter plekke met drie blusgroepen: Obdam, Avenhorn en Berkhout. Het korps Heerhugowaard verleende assistentie met een hoogwerker.

Buurvrouw Margeet Koning kreeg van een brandweerman te horen dat zij het huis moest verlaten. ,,Neem wat spulletjes mee, zei hij. Maar wat moet je zo gauw meenemen? Ik heb wat foto's in de schuur gezet. Mijn zoon Guus pakte zijn gitaar en een laptop. Mijn man was al naar zijn werk.''
Het huis waar het vuur ontstond, werd bewoond door Gideon Geel en zijn vriendin. Hun kindje Bouke is nog geen half jaar oud. Zij hebben drie honden en een aantal katten. Naast hen woont Han Geel, de vader van Gideon.

De buurman van Han Geel, Johan de Haan, hoorde op zijn werk in Purmerend van de brand. Snel keerde hij terug. Over de staat van zijn huis kon hij na aankomst nog weinig zeggen. Dat gold vanmorgen ook voor de bewoonster van het vierde huis, Margreet Koning. ,,Ik ga er van uit de schade beperkt blijft, vertelde zij, kijkend naar het blussingswerk van de brandweer.

Dik een uur na het ontstaan van de brand, kwamen opnieuw vlammen uit het dak. Het blok woningen is ongeveer veertig jaar oud. Binnen is veel hout verwerkt.>br /> Het was lange tijd onzeker of zich nog mensen bevonden in het huis waar de brand woedde. Buurtbewoners vertelden de vrouw met de kinderwagen buiten lopend te hebben gezien. Rond negen uur zou zij in De Goorn zijn gesignaleerd. Pas rond half tien had de brandweer de absolute zekerheid dat er zich niemand in het huis bevond. De vrouw werd wandelend aangetroffen in een park.
De eerste verdieping en de zolderruimte van het huis van Gideon Geel zijn volledig uitgebrand. De aangrenzende woning heeft rook- en waterschade. De schade aan de twee andere huizen van het blok is gering, aldus een woordvoerder van de brandweer. Rond twaalf uur konden de drie korpsen van Koggenland terug naar de kazerne. Een half uur later signaleerde een voorbijganger opnieuw rook uit het huis. De blusploeg van Obdam hoefde maar kort in actie te komen.

De gemeente vangt de gedupeerde bewoners op in zorgcentrum De Oever in Spierdijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Archief